26 Mar

Boterkoek

Vandaag heb ik een ‘gouwe ouwe’ voor jullie! De Boterkoek. Ik ben fan. Vroeger bakte we deze al graag, maar dan met behulp van pakjes. Nu is het tijd om hem helemaal zelf te maken, stiekem is dat toch lekkerder en het is veel simpeler dan verwacht. Tijd voor jullie om ook aan de bak te gaan! Wie nodig jij straks uit voor een stuk boterkoek bij de koffie? Ons bezoek staat al te wachten tot ze een stukje krijgen ;)

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter
  • 180 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 thl vanille extract
  • 1 ei
  • melk om te bestrijken

Bereidingswijze

Vet een ronde springvorm in. Verwarm de oven voor op 180 graden.


Gebruik koude boter. Mix deze met de kristalsuiker en de vanillesuiker. Je krijgt nu een pluizige massa. Voeg hier beetje bij beetje de bloem aan toe en mix totdat je een glad geheel hebt. Voeg daarna het ei en de vanille extract toe. Mix nog even een paar minuten door tot alles opgenomen is. 

Schep het mengsel in de ingevette bakvorm. Druk het met een lepel aan zodat de bovenkant recht wordt en alles goed verdeeld is. Trek met een vork streepjes over de bovenkant om het boterkoek patroon te creëren. (Van boven naar beneden, de vorm een kwartslag draaien en herhalen). Bestrijk de bovenkant dan met wat melk voor een mooi goudbruin laagje na het bakken.


Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak hem gaar in 20 tot 25 minuten.

Laat hem een klein beetje afkoelen en haal hem dan uit de vorm.


Enjoy! Liefs,