25 Feb

Mini Tompouce

Wisten jullie het al!? Het is Carnaval!
(Tja sorry ik ben en blijf een Brabander hé dan krijg je dat...)

Maar goed eerst nog even snel een recept voor jullie voordat hier de gekte losbarst en er de komende 4 dagen complete radiostilte is vanuit mijn kant.

Dus voor de komende dagen: of heel veel plezier met carnaval! Of veel plezier met het bakken van deze superlekkere tompoucen :)

Ingrediënten

    Bladerdeeg

    • 200 gram bloem
    • 200 gram boter
    • 100 ml water
    • 2 gram zout

    Vulling

    • 300 ml melk
    • 3 eierdooiers
    • 30 gram bloem
    • 60 gram suiker
    • 1 vanillestokje
    • 250 ml slagroom

    Glazuur

    • 80 gram poeder suiker
    • 4 tot 8 thl water
    • 4 tot 8 druppels roze kleurstof

    Bereidingswijze

    Bladerdeeg:

    Snijd de boter alvast in stukjes voor dadelijk. Doe de bloem in een kom met het zout en het water. Kneed dit met je handen totdat het gemend is. Doe dan de stukjes boter erbij en kneed totdat je een deeg krijgt. Je mag nog kleine stukjes boter zien in het deeg.


    Strooi wat bloem op je aanrecht of tafel en rol het deeg uit in de vorm van een rechthoek. Vouw de rechtse kant van het deeg naar binnen tot aan het midden, vouw dan de linkerkant eroverheen. Je hebt nu 3 lagen.

    Draai het deeg een kwartslag, rol weer uit tot een rechthoek en vouw het nog een keer op dezelfde manier.

    Doe je plak daarna in doorzichtig folie en leg het een half uur in de koelkast.

    Na een half uur herhaal je nog een keer het bovenstaande ritueel van rollen en vouwen. Leg het weer een half uur in de koelkast en herhaal dan alles nog een keer.


    Verwarm de oven voor op 185 graden.

    Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5 tot 1 cm dik. Leg het op een bakplaat.

    Prik dan met een vork heel veel gaatjes in het bladerdeeg. Je mag best hard prikken. Het is belangrijk dat je écht gaatjes tot op de bodem hebt.

    Zet het deeg 20 tot 30 minuten in de oven tot het goudbruin is.


    Het recept voor het bladerdeeg is gebaseerd op een recept van Robert, voor Heel Holland bakt.

    (Recept bladerdeeg heel holland bakt)


    Vulling:

    Haal het merg uit het vanillestokje. Doet dit in een pannetje samen met de melk en de suiker. Bewaar een heel klein beetje melk voor bij de bloem. Verwarm het pannetje maar laat de melk niet koken.

    Meng de bloem met de eierdooiers en het scheutje overige melk tot een glad papje. Giet vervolgens de warme melk voorzichtig bij het eierpapje. Blijf ondertussen goed roeren zodat de eieren niet gaan stollen!

    Doe het mengsel weer terug in het pannetje en laat nog even zachtjes koken. Blijf roeren ondertussen zodat het niet aankoekt. Het zal langzaam indikken, het moet ongeveer de dikte van kwark krijgen. Wanneer je het dik genoeg vindt haal je het van het vuur. Giet het in een andere kom en dek af met doorzichtig folie (meteen, niet eerst laten afkoelen). Laat het dan afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur.


    Klop ondertussen de slagroom stevig. Wanneer de room voldoende is afgekoeld, schep je wat van de slagroom erbij. Roer dit met een spatel erdoorheen totdat het een egaal mengsel wordt. Herhaal dit totdat je slagroom op is.


    Glazuur:

    Doe de poedersuiker in een kommetje. Begin met het toevoegen van 4 theelepels water en meng dit door de poedersuiker. Je glazuur moet een papje worden dat je uit kunt smeren. Wanneer het te vloeibaar is, zal het van je tompouce aflopen. Wanneer je glazuur nog te dik is, voeg je voorzichtig nog wat water toe.

    Als je tevreden bent over de dikte van je glazuur voeg je de kleurstof toe. Ik wilde persoonlijk geen felroze omdat ik nou eenmaal dol ben op pastelkleurtjes. Maar voeg gewoon net zoveel of net zo weinig kleurstof toe totdat jij tevreden bent.


    Bouwen:

    Als alle onderdelen klaar zijn kun je de tompoucen gaan bouwen (klinkt leuk he!? Hé, ik heb dit weekend tompoucen gebouwd! Wat heb jij gedaan!?).

    Snijd het bladerdeeg in kleine rechthoekjes. Houd er rekening mee dat je 2 stukjes nodig hebt voor 1 tompouce, een bovenkant en een onderkant.

    Wanneer je het bladerdeeg in stukjes gesneden hebt doe je banketbakkersroom in een spuitzak. Spuit wat room op de bladerdeeg en leg daar weer een stukje bladerdeeg bovenop. Herhaal dit totdat al het bladerdeeg op is.

    Smeer de glazuur dan voorzichtig over de tompoucen heen en laat uitharden op een koele plaats.

    Doe dit hetzelfde bij alle tompoucen totdat je bladerdeeg op is.


    Als je net zo goed bent met glazuur als ik: succes met de keuken opruimen! Ik had er een enorme bende van gemaakt en 2 poetsbeurten verder en 3 dagen later plakte alles nog… Please zeg me dat ik hierin niet de enige ben ;)


    Enjoy! Liefs,