21 Dec

Tiramisutaart

Hij stond op de planning als toetje voor kerst.. maar het blijkt dat deze taart het ook ontzettend goed doet op een zondagavond met een spelletje!
Helaas ben ik niet zo goed in spelletjes, of mijn schoonfamilie is misschien gewoon iets té goed in spelletjes ;) Maar dan maakt gezelligheid en taart toch veel goed vind je ook niet!?

Heb jij al bedacht wat je gaat maken met kerst? Zet jij dit superlekkere taartje/toetje op jouw menu?

Ingrediënten

    Koffie-cake

    • 3 eieren
    • 115 gram suiker
    • 95 gram cakemeel
    • 19 gram maïzena
    • 1,5 thl bakpoeder
    • 200 ml koffie

    Vanille-cake

    • 2 eieren
    • 60 gram suiker
    • 50 gram cakemeel
    • 8 gram maïzena
    • half zakje vanillesuiker
    • 1 thl bakpoeder

    Frosting

    • 125 ml slagroom
    • 3 eetlepels suiker
    • 40 gram poedersuiker
    • 250 gram mascarpone

    Zijkant

    • ong. 30 lange vingers

    Bereidingswijze

    Voor deze taart heb ik een bakvorm van 18 cm gebruikt. Hij wordt best hoog dus vandaar mijn keuze voor een kleinere bakvorm. Je kunt er nog steeds ongeveer 8 stukjes uithalen.


    Koffietaart:

    Verwarm de oven voor op 140 graden en vet de bakvorm in.

    Zet een kom in warm water. Klop hierin de eieren samen met de suiker tot een schuimige massa. Blijf ongeveer 8 minuten kloppen.

    Zeef daarna het cakemeel samen met de maïzena en het bakpoeder boven het ei-mengsel. Spatel dit er dan voorzichtig doorheen.

    Giet als laatste al roerend 100 ml koffie door het beslag, de overige koffie bewaar je voor later. Blijf roeren totdat je weer een glad geheel heb.


    Giet het beslag in de vorm en zet de vorm in de oven. Zodra je de bakvorm in de oven zet verhoog je de temperatuur naar 185 graden. Bak de cake in ongeveer 35 tot 45 minuten gaar.


    Vanilletaart:

    Herhaal het recept van de koffietaart. Sla alleen de laatste stap, de koffie toevoegen, over.

    Verhoog ook hier weer de oven temperatuur naar 185 graden zodra je de bakvorm in de oven zet. Deze keer heb je wat minder beslag dus hoef je de cake maar ongeveer 25 tot 30 minuten te bakken.


    Frosting:

    Klopt de mascarpone zacht en glad in een kom. Voeg hier dan de (kristal)suiker en de slagroom aan toe en klop nog even totdat het geheel wat stijver wordt. Voeg dan de poedersuiker toe en klop tot een glad mengsel.

    Let op dat je niet te lang meer klopt en niet op de hoogste stand, dan heb je kans dat het mengsel gaat schiften.


    Bouwen:

    Snijd de koffiecake in 2 lagen. Pak nu de overige koffie en smeer deze met een kwastje of een lepel voorzichtig over de cake. De koffie zal er intrekken en je cake zal een donkerder kleurtje krijgen. (Giet niet gewoon de koffie er overheen want dan krijg je een kleffe, natte cake, dat is toch net wat minder lekker ;)).


    Leg dan als eerste een koffie laag neer. Smeer deze in met een dikke laag van de frosting, leg er dan de vanillecake boven op. Smeer ook deze weer in met een dikke laag frosting en leg de andere laag koffiecake hier bovenop. Smeer dan de bovenkant en de zijkant in met de overige frosting.

    Als laatste druk je rondom voorzichtig de lange vingers er tegen aan.


    Je kunt het geheel nog afwerken met een leuk strikje er om heen en wat versieringen aan de bovenkant. Ik had zelf een sterretje gemaakt van koffiebonen omdat ik dit leuk vond voor kerstmis maar daar kan je natuurlijk van maken wat je wilt!

    Ik ben benieuwd naar jullie creaties! Tag bakeallday op facebook of instagram in een foto van jou creatie, “vind ik leuk”!


    Enjoy & MERRY CHRISTMAS <3 Liefs,